Historian bakom ordet "Whisky +-e";

Det exakta ursprunget för whisky är inte känt men kunskapen om destillering kan härledas till Asien, ca 800 f Kr. Den första "whiskyn" som destillerades använde man inte för att dricka utan whiskyn´s historia tar sin början med att användas till parfym. Medan tiden gick började kineserna destillera sprit på ris och kunskapen om destillation färdades över till de brittiska öarna.  Det är inte heller känt exakt hur detta gick till men det finns vissa bevis för att morerna var delaktiga i detta.

Den vanligaste förklaringen är att St.Patrick, skyddshelgon över Irland, förde över kunskapen till Irland, dit han åkte som en kristen missionär  432 e Kr. Kelterna använde destillationsprocessen för att göra sitt Uisge Beatha (gaeliska för "livets vatten"). Faktum är att namnet "whisky" framkom ur ordet "Uisge".

En av de första anteckningar i samband med whisky som dryck, går tillbaka till år 1494. Det var samma år som John Cor köpte en större mängd malt ("åtta bollar") för att tillverka en "aqua vitae", detta finns i arkivet "he Exchequer Rolls of Scotland".

Det drjöjde inte länge förrän kunskapen om destillering hade nått hela Skottland och whisky kom att tillverkas i var och varannan gård. Den whisky som producerades fram till 1700-talet hade en mycket ung, rå och brutal smak som skiljer sig från den dryck som vi känner till idag. Det var först på 1700-talet som människorna började inse att whisky förbättras och mognar med tiden. Denna upptäckt var av en "olyckshändelse", en handelsman hittade ett gammalt fat whisky som man hade glömt bort med tiden och insåg då att den äldre drycken smakade bättre än den nya.

Parlamenten i Skottland och England enades enligt "Act of Union" och år 1725 bestämde man att den engelska malt skatten även skulle börja tillämpas i Skottland, vilket resulterade i illegala destillerier och smuggling. De kommande åren följdes av förhöjd skatt, införande av uppgifter för olika destillerier och licens förordningar. På 1820-talet reducerades skatten och de illegala destillerierna började försvinna.

Under år 1831 uppfann Aeneas Coffey kolonndestilleringsapparaten. Med denna nya destilleringsteknik gick det att tillverka whisky i en kontinuerlig process och med lägre produktionskostnader än tidigare. Samtidigt som det det gick att använda mältat och omältat korn tillsammans med andra typer av sädesslag. Tekniken infördes också i Skottland. Även om Coffey´s  kolonndestilleringsapparat var bra och ökade produktionen av whisky så var den resulterande produkten ganska dålig.

Lösningen på problemet kom från Andrew Usher år 1852,lösningen var att blanda traditionerlig whisky med produkten från kolonndestilleringsapparaten. Denna lösning förvandlades till en stor framgång och är den vi idag kallar för blended whisky. Samtidigt i Frankrike började den Amerikanske bladlusen sprida sig snabbt bland vinodlingarna och nådde Cognac regionen på 1880-talet. Detta resulterade i förstörda vinodlingar och med de förstörda vinodlingarna även hela brandy industrin i Frankrike.

Frankrike led av förlusten över sina förstörda vingårdar och detta gjorde att dem accepterade blended whisky, som ett alternativ. När bladlus epedemin var över och de franska vingårdarna var återställda hade whiskyn redan blivit en av landets främsta alkoholdryck. Det som en gång började som en produkt för den brittiska marknaden på 1820-talet, har idag förvandlats till en dryck som konsumeras runt om i världen. Även om majoriteten av whisky som produceras i dag är blended så är efterfrågan för single malt whisky på väg uppåt också.

Whiskysamling.se © 2009-2015 | info@whiskysamling.se |