Barrel betyder tunna/fat.

Blended whisky är av tradition den populäraste whiskyn. Den består av maltwhisky som blandas med grainwhisky. Vanligen används mellan 25 och 40% malt och resten grain. Normalt består blandningen av whisky från många olika destillerier.

Bourbon whisky är en typ av whisky och för att få kallas bourbon måste majsinnehållet vara minst 51% och som mest 80%, resten består av vete och/eller råg och korn. Whiskyn lagras sedan på nya ekfat som kolats på insidan, det ger den en karakteristisk smak och arom av vanilj.

Grain whisky är industriellt framställd whisky som görs genom fraktionerad destillation av säd. Grainwhiskey görs av 80% majs som blandas med 20% korn eller vete.

Malt whisky är whisky gjord på mältat korn, det vill säga korn som fått gro.

Vatted malt eller Pure malt är en blandning av maltwhisky från olika destillerier och kan bestå av allt från två till upp emot hundra olika sorter. Dessa hälls ihop i ett större fat där de får "gifta ihop sig" (eng: marrying) under en tid. Syftet är att få fram en konsistent produkt som ändå har en egen karaktär.

Single Cask betyder att innehållet kommer från ett enstaka fat.

Single malt är maltwhisky som kommer från ett enda destilleri. Den mest kända single malt whiskyn kommer från Skottland, men det görs även single malt i andra länder, exempelvis Japan. Numera görs single malt whisky även i Sverige, under varumärket Mackmyra, och flera destillerier är på väg både inom Sverige och i Skandinavien och Världen.
Whiskysamling.se © 2009-2015 | info@whiskysamling.se |