Regioner i Skottland

Skotska maltwhiskyn brukar vara uppdelad i olika regioner inom Skottland. Dessa regioner är Speyside, Highlands, Lowlands Campbeltown, Islands och Islay, inom dessa kan där sedan finnas "under regioner"/ områden. Orsaken till att det finns en uppdelning efter regioner beror på att whisky från de olika regionerna har olika karaktärer vad gäller smaken. Anledningen till dessa skillnader i smak beror på att olika råvaror används, det är olika klimat och att man använder olika tillverkningssmetoder.

Speyside
Igentligen är speyside officiellt inte en egen whiskyregion utan en under region till området Highlands.Över hälften av alla skotska destillerier ligger i Speyside. Speyside malt är vanligtvis den sötaste av alla Skotska malt whisky och många av de populära single malt produceras i Speyside. Det stora urvalet av Speyside malt erbjuder olika alkoholhalter och kan generellt sett delas in i två kategorier, den tunga, sherry smakrika malten och den mer komplexa lätt blommiga malten. Speyside malt tillverkar huvudsakligen söt whisky, även om vissa kan ha lite torvrika karaktär med bara en liten pust av röksmak. Området Speyside har fått sitt namn efter floden Spey som rinner genom området. Väldigt många destillerier tar sitt vatten från den floden.

Lowlands
Lowlands är som namnet antyder ett platt område. Whiskyn som tillverkas är len, lite spritig och har inte någon speciell sälta, torv eller tung röksmak som många andra whiskysorter har.

Highlands
Highlands är det till ytan största området i Skottland. Jämfört med Lowlands har whisky från Highlands mycket varierande smak vilket till stor del beror på att klimatet varierar mycket inom området, de mycket varierande tillverkningsmetoderna samt variationen av råvaror. Whiskyn är som regel kraftig, smakrik och med viss rökighet. Dock inte lika mycket som hos Islands.

Campbeltown
Campbeltown var en gång i tiden ett blomstrande whiskyområde. Förr fanns det över 30st destillerier idag finns det endast tre aktiva destillerier kvar, Springbank, Glengyle och Glen Scotia.

Islay
En liten ö på Skottlands västra sida mot Atlantkusten. Islay regionen är väldigt platt och består till stor del av torv. Klimatet i form av havsvindar och regn bidrar även till whiskyn som produceras. Generellt kan man säga att whisky från Islay smakar rök, torv, tång, tjära och sälta. Islay (uttalas aj-la). En gång i tiden fanns här 23 destillerier nu är det bara sju verksamma kvar (Laphroaig, Caol Ila, Bruichladdich, Ardbeg, Bowmore, Bunnahabhain och Lagavulin).

Islands
Precis som Speyside är även Islands en under region till Highlands men som har fått bildat en egen region. Islands består av öarna Mull, Orkney, Jura, Arran, Shetlands och Skye. Whiskyn härifrån kan liknas med en mildare Islay. På den mycket natursköna ön Skye görs en annan eminent whisky, Talisker.

Whiskysamling.se © 2009-2015 | info@whiskysamling.se |